«ارمغان تاریکی»؛ یک درام روانشناسانه
ارسال شده توسط سجاد در 89/11/10:: 7:49 صبحمجموعه تلویزیونی "ارمغان تاریکی" به نویسندگی و کارگردانی جلیل سامان و تهیهکنندگی احمد کاشانچی برای پخش در ایام دهه فجر مراحل تصویربرداری را سپری میکند. این مجموعه یک درام روانشناسانه است که در بستر سیاسی شکل میگیرد.
به گزارش خبرنگار مهر، جلیل سامان متولد 1348 تهران و فارغ التحصیل رشته کارگردانی فیلم از دانشکده صداوسیما است. او نگارش فیلمنامه فیلم "هانیه" را برای سیما فیلم، فیلمنامه فیلم "وقت بودن" و سریال "گذرگاه تاریکی" را برای شبکه سه و مجموعه "تافته جدا بافته" را برای شبکه دو بر عهده داشته است.
سامان کارگردانی آثاری چون فیلم سینمایی "وقت بودن" را برای شبکه چهار (برنده سه جایزه از جشنواره فیلم فجر)، سریال "ترس و لرز"، سریال "قصه قرارگاه" از شبکه سه، مستند بازسازی آیت الله لاری شبکه دو، مستند بازسازی قیام جنوب شبکه دو، مجموعه مستند بازسازی حدیث سرو شبکه اول ، مستند حدیث دلدادگی شبکه چهار و فیلم کوتاه "کلید" را در کارنامه دارد. وی این روزها مشغول ساخت مجموعهای با نام "ارمغان تاریکی" است که از پشت صحنه آن گزارشی تهیه کردهایم.
از سه راه تهرانپارس که به طرف شرق و پارک جنگلی سرخه حصار بروید، به بیمارستان شهید لواسانی میرسید که محل لوکیشن سریال "ارمغان تاریکی" به تهیهکنندگی احمد کاشانچی و کارگردانی جلیل سامان است. پیام حنفی دستیار اول کارگردان و برنامهریز این سریال هماهنگیهای لازم را انجام داده است.
ماجرای مجید و همسرش در بیمارستان
به سمت بخش قلب میروم که قرار است در این سریال به عنوان بخش صوانح سوختگی معرفی شود. لیلا زارع که بازی در آثاری چون فیلم سینمایی "ما همه خوبیم"، "خواب لیلا" و "پستچی سه بار در نمیزند" را در کارنامه دارد، در این سریال نقش سارا همسر مجید که نقش آن را آرش مجیدی بازی میکند، را ایفا میکند. او در این بخش بستری است. مجید با اضطراب و سراسیمه در راهروی بیمارستان میدود و همه عوامل (دوربین، صدابردار و ...) نیز همپای او هستند.
دوربین بعد از تعقیب مجید روی ریل سست شدن پاهای او را با نزدیک شدن به اتاق بستری همسرش نشان میدهد و سپس نمای بسته صورت مضطربش را به تصویر میکشد که از پنجره شیشهای روی در اتاق داخل را نظارهگر است. او میخواهد وارد اتاقی که همسرش بستری است، بشود که پدرش (حمیدرضا هدایتی) جلوی او را میگیرد و ...
مجیدی: در این سالها سعی کردهام نقشی را تکرار نکنم
آرش مجیدی، بازیگر دانش آموخته رشته تئاتر است. نخستین حضور حرفهای وی بازی در فیلم "شوکران" بهروز افخمی محسوب میشود. او علاوه بر بازیگری به حرفه عکاسی و دستیار برنامهریزی هم میپردازد.
وی در سریال "ارمغان تاریکی" نقش متفاوتی را ایفا میکند. او در این باره میگوید: با نگاهی به بازیهایم متوجه میشوید تفاوت نقشهایم میشوید. از نقش طنز در سریال "من یک مستاجرم" گرفته تا نقش منفی در سریال "آخرین گناه"، نقش پلیس در "رستگاران" و نقش یک آدم روانپریش در "زیر هشت" همه متفاوت بودند. در این سالها سعی کردهام نقشی را تکرار نکنم.
این بازیگر ادامه میدهد: دنیای شخصیت مجید هم در سریال "ارمغان تاریکی" هم برایم جذابیت داشت. او دانشجوی عکاسی و آدمی جستجوگر است و در درگیریهای سیاسی درگیر رابطه عاطفی خودش هم هست. فکر میکنم "ارمغان تاریکی" کاری مورد رضایت مخاطبان باشد.
مجیدی درباره همکاری با جلیل سامان، کارگردان میگوید: او کارگردانی است که فضای کار و بازی برایش اهمیت دارد و سطحی از هر صحنهای نمیگذرد.
جلیل سامان: بازسازی لوکیشنهای سالهای بعد از انقلاب کار دشواری بود
بعد از گفتگو با مجیدی نگاهی به اطراف میاندازم، کارگردان بعد از ضبط سکانسی از این مجموعه استراحت کوتاهی به عوامل میدهد. او درباره این اثر یادآور میشود: قصه در سالهای دهه 60 اتفاق میافتد و داستان عکاسی است که جذب یک گروه سیاسی و وارد ماجراهایی میشود که عاشقانه، پلیسی و ماجراجویانه بوده و هم بستری سیاسی دارد.
وی که نویسندگی این پروژه را بر عهده دارد با اشاره به این موضوع که بیش از دو سال از زمان شکلگیری ایده و نگارش آن می گذرد، میافزاید: تحقیق جامعی درباره موضوع سریال کردم. علاوه بر آن با 50 نفر مصاحبه تصویری گرفتم که بیشتر جنبه مخاطب شناسی داشت. با افرادی از اقشار مختلف گفتگو گرفتم، حتی کسانی که شاید تلویزیون هم نمیبینند، حتی فیلمنامه را بعد از نگارش به چند صاحبنظر و بازیگر دادم تا نظر آنها هم جویا شوم.
این کارگردان میگوید: با توجه به اینکه قصه در سالهای 60 و 61 میگذرد، معماری خانهها از آن زمان تا کنون خیلی تغییر کرده، حتی خودروها هم عوض شدند، به همین دلیل بازسازی این فضا کار دشواری بود. باید به قیمت کالاها هم توجه میکردیم تا اشتباهی صورت نگیرد. در این باره بهترین منبع روزنامهها بودند که قیمت کالا، کرایه تاکسی و ... را نوشته بودند.
بعد از گفتگو با کارگردان عوامل برای ضبط سکانس چهار قسمت نوزدهم جمع میشوند. در این صحنه ساقی زینتی که نقش پرستار را بازی میکند وارد اتاق سارا میشود تا زخمهای صورت او را ضدعفونی کند و ...
احمد کاشانچی، تهیهکننده: "ارمغان تاریکی" دهه فجر پخش میشود
در حالی که گروه مشغول ضبط هستند سراغ احمد کاشانچی، تهیهکننده این سریال میروم. او میگوید: از تیرماه گذشته پیش تولید کار را آغاز کردیم و اواسط شهریورماه تصویربرداری را شروع کردیم که تا پایان بهمن ادامه دارد، اما پخش آن از اوایل بهمن شروع میشود.
وی با اشاره به دشواریهای کار میافزاید: تمام ارگانها بدون استثناء مسائل قرارداد را مطرح میکنند. فکر میکنم همکاری با ما و سازمان صدا و سیما یعنی همکاری با مردم که متاسفانه دریغ میشود و ارگانها به دنبال قراردادهای مالی هستند. ما برای پیدا کردن خانهها و ماشینهای قدیمی تلاش زیادی کردند تا به کیفیت کار لطمهای نخورد.
جلالالدین معیریان، طراح گریم: گریم امیر آقایی متفاوت است
در حالی که گروه خودشان را برای ضبط صحنه دیگری آماده میکنند، امیر آقایی، بازیگر را میبینم که با گریمی متفاوت از اتاق گریم خارج میشود. جلال الدین معیریان، طراح گریم این پروژه درباره گریم آقایی میگوید: او گریم متفاوتی دارد، چرا که طبق فیلمنامه قرار است شخصیتی تحصیل کرده،، پولدار و زرنگ باشد که در راس یک سازمان قرار دارد. او حکم کشتن یکی از اعضای سازمان را صادر کرده و دستور ضرب و شتم دیگری را میدهد.
وی در ادامه می افزاید: من متناسب با این کاراکتر شخصیت را طراحی کردم و میلیمتر به میلیمتر روی صورت بازیگر فکر کردهام. ولی در زمان کوتاهی که برای مذاکره گذاشتند نتیجه این شد که فقط من ماندم تا بروم گوشهای بنشینم و فکر کنم که گریم این شخصیت را به گونهای طراحی کنم که هم نظر خودم تامین شود، هم کارگردان و هم بازیگر. یعنی من دوباره شخصیت جدیدی را باید با این مسائلی که پیش آمده طراحی میکردم. به نظرم اگر این نشست در پیش تولید اتفاق میافتاد خیلی بهتر میشد.
معیریان درباره همکاری با سامان توضیح میدهد: او را نمیشناختم، اما وقتی اولین بار با او برخورد کردم احساس کردم جوانی است که به کارش اشراف دارد.